Poniedziałek 20.05.2024

Zupa meksykańska,(ziemniaki, włoszczyzna(seler), mięso wieprzowe, mąka pszenna, pomidory, fasola czerwona, kukurydza konserwowa, przyprawa warzywna(seler), pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Naleśniki z serem, śmietaną i brzoskwinią,(twaróg z mleka, śmietana z mleka, mleko, jaja, mąka pszenna, brzoskwinie w syropie, olej kujawski), kompot z owoców mieszanych, jabłko.

Wtorek 21.05.2024

Zupa brukselkowa,(ziemniaki włoszczyzna(seler), mięso wieprzowe, brukselka mrożona, koper, natka, przyprawa warzywna(seler), mąka pszenna, śmietana z mleka, pieczywo mieszane,(mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Kasza bulgur + paprykarz drobiowy, (filet z piersi kurczaka, przyprawa warzywna(seler), papryka, cebula, mąka pszenna, śmietana z mleka, masło z mleka, olej kujawski), pomidor z cebulką, kompot truskawkowy, banan.

Środa 22.05.2024

Zupa ogórkowa, (ziemniaki, ogórki kwaszone, włoszczyzna(seler), mięso wieprzowe, mąka pszenna, śmietana z mleka, mleko, przyprawa warzywna(seler), pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Fasolka po bretońsku,(mięso i wędlina wieprzowa, fasola biała, pomidory, olej kujawski, mąka pszenna, przyprawa warzywna(seler), bułka kajzerka i razowa(mąka pszenna, mąka żytnia), kompot z owoców mieszanych, jogurt owocowy(mleko).

Czwartek 23.05.2024

Zupa wiejska, (ziemniaki, makaron z mąki pszennej, włoszczyzna(seler), przyprawa warzywna(seler), mięso wieprzowe, natka),
II danie: Ziemniaki + kotlet schabowy panierowany, (schab wieprzowy, przyprawa warzywna(seler), jaja, mleko, bułka tarta z mąki pszennej, mąka pszenna, przyprawa do mięsa(seler), mizeria(szczypiorek, jogurt naturalny z mleka), kompot z owoców mieszanych, woda mineralna.

Piątek 24.05.2024 

Barszcz czerwony zabielany z botwiny, (botwinka, włoszczyzna(seler), mąka pszenna, śmietana z mleka, przyprawa warzywna(seler), mleko, masło z mleka, jaja), pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Ziemniaki + filet rybny pieczony (filet rybny, olej kujawski, jaja, przyprawa do ryb(seler), mleko, bułka tarta z mąki pszennej, mąka pszenna), sałatka z ogórka kwaszonego,( marchew, por, olej kujawski), kompot truskawkowy, soczek jabłkowy.

 

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn technicznych lub losowych, niezależnych od pracowników kuchni. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendentki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra, sól morska i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, i gorczycy. Pogrubiona czcionka oznacza produkty, w których mogą wystąpić alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.

 

SMACZNEGO