Poniedziałek 9.09.2024
Zupa kalafiorowa, (ziemniaki, kalafior świeży, mięso wieprzowe, włoszczyzna(seler), śmietana z mleka, mleko, natka, mąka pszenna, przyprawa warzywna(seler), pieczywo mieszane, (mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Kasza gryczana + gulasz wieprzowo- jarzynowy, (mięso wieprzowe, przyprawa warzywna(seler), przyprawa do mięsa(seler), mąka pszenna, włoszczyzna(seler), masło z mleka, olej kujawski), ogórek kwaszony, kompot z owoców mieszanych, brzoskwinia.
Wtorek 10.09.2024
Zupa gyros, (ziemniaki, filet z piersi kurczaka, pomidory, kukurydza konserwowa, przyprawa do kurczaka(seler), śmietana z mleka, przyprawa warzywna(seler), mąka pszenna), pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Pierogi z mięsem i cebulką, (mięso wieprzowe, mąka pszenna, cebula, olej kujawski), surówka z kapusty czerwonej,(marchew, cebula, jabłko, cytryna, olej kujawski), kompot z owoców mieszanych, jabłko.
Środa 11.09.2024
Zupa szpinakowa,(ziemniaki, szpinak mrożony, włoszczyzna(seler), mąka pszenna, śmietana z mleka, masło z mleka, mleko, przyprawa warzywna(seler), pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Fasolka po bretońsku, (mięso i wędlina wieprzowa, fasola biała, pomidory, przyprawa warzywna(seler), olej kujawski), bułka kajzerka i razowa(mąka pszenna, mąka żytnia), kompot z owoców mieszanych, jogurt owocowy z mleka. .
Czwartek 12.09.2024
Zupa pomidorowa, (ryż, włoszczyzna(seler), koper świeży, mięso drobiowe, śmietana z mleka, przyprawa warzywna(seler),
II danie: Ziemniaki + kotlet schabowy panierowany, (schab wieprzowy, przyprawa do mięsa(seler), jaja, mąka pszenna, bułka tarta z mąki pszennej, mleko, przyprawa warzywna(seler), olej kujawski), surówka colesław, (kapusta biała, marchew, por, majonez(jaja, musztarda(gorczyca), cytryna, koper, jogurt naturalny z mleka), kompot z owoców mieszanych, woda mineralna.
Piątek 13.09.2024
Barszcz czerwony zabielany, (buraki, włoszczyzna(seler), przyprawa warzywna(seler), mleko, masło z mleka, mąka pszenna, śmietana z mleka), pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytnia),
II danie: Ziemniaki + filet rybny pieczony, (filet rybny Miruna, mąka pszenna, jaja, przyprawa do ryb(seler), bułka tarta z mąki pszennej, olej kujawski), surówka z kapusty kwaszonej, (marchew, cebula, żurawina suszona, olej kujawski), kompot z owoców mieszanych, baton zbożowy(mąka pszenna, mleko, orzechy).
UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn technicznych lub losowych, niezależnych od pracowników kuchni. Szczegółowy wykaz składników produktów i dań dostępny u intendentki. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra, sól morska i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, i gorczycy. Pogrubiona czcionka oznacza produkty, w których mogą wystąpić alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.
SMACZNEGO